Weekend verwonderen, Deel 1

 In ByMarij

Ik vertelde in een eerdere blog dat ik meedoe aan het ikstartsmart project: een programma van 12 maanden waarin ik word geholpen bij het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden onder begeleiding van een coach naar keuze. Het programma wordt aangeboden door de kamer van koophandel en bij het project is een lijst van coaches aangesloten waaruit je kan kiezen. Op zich heb ik nooit zoveel last van keuze stress, maar een geschikte coach kiezen uit een lijst van kweetniethoeveel blijkt een beste klus. Toen de KVK-adviseur mij echter vertelde dat je ook een coach mag kiezen uit je eigen netwerk dacht ik direct aan Kirsten!

Kirsten is de initiatiefnemer van Handmade Hopes in Groningen: een hippe woonwinkel waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Ik schreef erover in mijn allereerste blog (en daarna nog vaker). Vorig jaar had ik een aantal ontmoetingen met Kirsten omdat ze van harte bereid was om mij verder te helpen bij het ontwikkelen van eenzelfde soort concept. Maar begin dit jaar kreeg ik een mailtje van haar:

“Vanaf 1 juli ben ik niet meer werkzaam bij Handmade Hopes. Ik zou het nog steeds leuk vinden je af en toe te helpen. Daarom geef ik je hierbij mijn prive telefoonnummer en mail. Dan kun je me bereiken als je nog vragen hebt. Groetjes Kirsten (@verwonderlust.nl)

Google stuurde mij naar de website: http://www.verwonderlust.nl “buitencoaching voor drukbezette moeders”.

Hahaaaa!!! Drukbezette moeder hiero had haar coach gevonden! Niks geen coaching sessies in een stoffig kantoorpand, maar wandelpatta’s aan en gaan met die banaan! Nóg enthousiaster werd ik van het verwonderweekend:

Woon je niet in Drenthe of wil je in een weekend flinke stappen zetten? Dan is een verwonderweekend echt iets voor jou! In de prachtige bossen van Drenthe onthaasten en aan jezelf werken zodat je er weer een tijdje tegenaan kunt. Je overnacht in het prachtige hippe landhuishotel Rikus en vindt op je kamer een flesje wijn en een heerlijke reep Tony’s chocolonely. Maar we gaan natuurlijk ook wandelen dus neem je stappers mee!

In combinatie met haar ervaring als ondernemer, hulpverlener en orthopedagoog/gedragswetenschapper in de jeugdzorg en jeugdpsychiatrie is Kirsten echt de perfecte coach voor mij. Daarnaast is ze creatief en denkt ze out-of-the-box! De paar keer dat we elkaar zagen hadden we ook een super leuke klik dus ik belde Kirsten, vroeg of ze mij de komende maanden wil coachen en of we alsjeblieeeeeft kunnen beginnen met het weekend?! Het enthousiasme is gelukkig wederzijds.

Afgelopen weekend was het zover. En wat heb ik mij verwonderd! En wat heb ik genoten…

De vreugde begint al op vrijdagmiddag bij het uitzwaaien van man en kinderen. Het afscheid valt enorm zwaar.  Mama vertrekt voor een heel weekend naar het hippe landhuishotel Rikus in Drenthe, ALLEEN, om ongestoord aan haar bedrijf te werken!! Maar natuurlijk ga ik ook lekker uitslapen, boeken lezen, van het mooie weer genieten (Lucky me!!) en wandelen in het bos. Want dat is hoe buitencoaching werkt: tijdens het wandelen in de natuur kom je even los van thuis en voel je letterlijk de ruimte om dingen anders te bekijken. De patronen in de natuur zorgen ervoor dat je hersenen ontspannen en daardoor kun je letterlijk stappen zetten. Kirsten geeft verschillende oefeningen waarmee ik stapsgewijs en resultaatgericht aan mijn ‘aandachtspunten’ kan werken.

We kiezen 3  ‘aandachtspunten’ uit mijn lijst van kweetniethoeveel die we dit weekend gaan behandelen: Dominantie, Financieel beheer & Balans!

Op wandeldag 1 beginnen we met ‘Dominantie’. Uit een ondernemerstest die ik maakte kwam naar voren dat ik niet heel hoog scoor op deze eigenschap = de behoefte om controle over anderen te hebben, om iemand je wil op te leggen. Mijn man en kinderen denken hier hoogstwaarschijnlijk anders over, maar deze test is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dus er zit vast een kern van waarheid in. Nu zie ik mijzelf ook niet als een dominant persoon en heb ik ook niet de intentie om de baas te gaan spelen, maar ik zou in sommige situaties wel krachtiger over willen komen! Al wandelend vraagt Kirsten mij om situaties te beschrijven waarin ik wel of juist niet dominant was en hoe ik juist zou willen handelen. Vervolgens krijg ik een opdracht: zoek een boom die kracht uitstraalt!

Uhh okeeejjj?! Ik kijk een beetje gniffelend om mij heen maar zie dan na een aantal stappen ‘mijn’ boom staan! Ik twijfel nog tussen deze en de boom ernaast, maar ga dan toch voor mijn eerste keus. Bevestigend klop ik de boom even op zijn/haar schors en zie dan de letter M erin gekerfd staan. Jep, dit is mijn boom!

boom

Het gaat nog een stapje verder, want wanneer we op een afstandje naar de boom staan te kijken stelt Kirsten mij allerlei vragen over de boom: Waarom straalt deze boom kracht uit? Wat vind de boom van jou? Wat zou de boom tegen jou willen zeggen?

Had je mij van te voren gezegd dat we een ‘gesprek’ zouden gaan voeren met een boom dan zou ik je hard – en op een hele dominante manier – hebben uitgelachen. Het komt een beetje zweverig over dit hele gebeuren, maar Kirsten is alles behalve zweverig en na een aantal vragen over de boom sta ik er zelfs een potje bij te janken! Super gênant. Maar ook verwonderlijk…

Ik leer trouwens nog veel meer! Ik zie voor het eerst in mijn leven een soort van Boskoraal, nou ja het lijkt op koraal en ik vind de kleur mooi! En we komen nog een vreemd gevormde paddestoel tegen…We hebben heel veel lul LOL!

wandeling1

Na een wandeling van 1,5 uur is het voor vandaag genoeg en zet Kirsten mij af bij het hotel waar ik eerst een overheerlijke lunch nuttig, in de zon. Met een glas witte wijn #omdathetkan. Vervolgens slaap ik 1,5 uur #omdathetkan en dan ga ik beneden in de lounnsjjj lekker achter mn Macbookje zitten werken.

Om 18:30 schuif ik samen met Kirsten aan bij het diner – met o.a. groenten uit eigen tuin, superrr healthy – en bespreken we het tweede aandachtspunt: Financieel beheer. Kirsten geeft tips, ik schrijf op, we bespreken verdienmodellen en als opdracht voor de volgende ochtend krijg ik mee: Begroting maken. Niet heel spannend, maar wel van levensbelang voor een gezond bedrijf. Dus ik begin vol goede moed. Met een glas witte wijn. Of twee. En droom vervolgens dat ik heel welvarend ben.

Morgen weer zo’n mooie dag!

Liefs Marije

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment