One Minute of Fame

 In ByMarij

—- 21 juni 2018 —-

Na een ietwat korte nacht word ik nog voor de wekker wakker en realiseer mij vrij snel dat het vandaag gaat gebeuren: ik ga koningin Máxima ontmoeten! De afgelopen dagen hebben we het weerbericht nauwlettend in de gaten gehouden en bij het open trekken van de gordijnen worden de laatste berichten bevestigd: grijs en grauw. Maar dat mag de pret niet drukken! Niets zo veranderlijk als het weer en als het maar droog is tussen 2 en 4 uur. Nou ja, een beetje zon bij het aansluitende Midzomer Festival zou die naam ook wel eer aandoen, maar we wachten af.

Ik maak mij klaar om de kinderen naar school te brengen. In deze bubbel van plezier gaat het dagelijkse leven natuurlijk gewoon door en wanneer mijn zus aan mijn zoon vraagt “of hij het niet heel speciaal vindt dat zijn moeder vandaag de koningin gaat ontmoeten” antwoordt hij heel koeltjes “ik vind het niet zo belangrijk”. En hij kijkt weer naar een bekende Youtuber op zijn tablet.

Nou voor jouw moeder voelt het eerlijk gezegd een beetje alsof ze weer gaat trouwen! De jurk outfit hangt boven klaar en om 9:00 komt kapster-vriendin Jorien mijn haar en make-up doen, net zoals ze 11 jaar geleden op mijn trouwdag heeft gedaan!

Voor de mentale support zijn mijn 3 zussen en moeder overgekomen vanuit Groningen.

Nee, dat overdrijf ik! Gisteravond hebben we het stukje voorbereid dat we op de bruiloft van mijn broer zullen gaan opvoeren dus daarom logeren ze hier. Vet gezellig, maar misschien had ik een wijntje minder moeten nemen. Of toch niet. De alcohol droeg wel een beetje bij aan de inspiratie (én lawaai volgens mijn man) wat resulteerde in een hilarische sketch, al zeggen wij het zelf. Het was een heerlijke avond dus no regrets en ik voel me oké!

Jorien heeft 2,5 uur nodig om mij en collega Anne-Baukje in de krul en strak in de make-up te krijgen, maar het resultaat mag er wezen. Wij zijn klaar om de Koningin te ontmoeten!

Om binnen te komen in de Performance Factory moeten wij ons legitimeren en worden onze tassen doorzocht. Ik word daar altijd een beetje zenuwachtig van: Sta ik wel op DE Lijst? Vinden ze niets raars in mijn tas? Is mijn paspoort niet opeens verlopen? We komen zonder problemen door de keuring.

Voor de gelegenheid heeft Anne-Baukje een tekentalent uitgenodigd en ook mijn talenten Mirjam en Mirthe heb ik gevraagd om aanwezig te zijn op deze speciale dag. Volgens de planning loopt Máxima langs ons kantoor dus het zou leuk zijn als ze een blik naar binnen zal werpen en misschien wel van haar route afwijkt om ons werk bekijken!! Small chance gezien de strikte protocollen en strakke tijdschema, maar wie weet.

Om 13:00 gaan Anne-Baukje en ik naar beneden voor het openingsfeest. Dit gedeelte is besloten en alleen toegankelijk op vertoon van o.a. de uitnodiging. Bij een aantal zie ik de kaart uit de binnenzak van de veelal blauwe of zwarte colberts piepen (há, val ik ff lekker op met m’n rode exemplaar) en ik krijg de neiging om ze aan te tikken: “die heb ik ontworpen, wist u dat?!” Het voorgevoel dat ik de enige ben die dit noemenswaardig vind houd me tegen dus ik glimlach alleen.

Al snel heb ik het gevoel dat we iets te vroeg naar beneden zijn gegaan. De koningin komt pas over een uur dus we doen we ons maar te goed aan de drankjes (nee nog geen wijn), kletsen wat met collega-ondernemers en ik hang wat aan de statafel want waarom had ik ook al weer hakken aan getrokken? De sfeer voelt een klein beetje gespannen en iedereen staat op scherp. Ze komt er nu écht bijna aan! De beveiliging stuurt ons terug als we naar de wc willen dus dat zullen we moeten ophouden. Sjonge, wat zijn ze streng.

Een Twentse spreker / entertainer houdt ons in de tussentijd bezig en na een paar keer “Één, Twee, Drie…Performance Factory” zetten we het applaus in voor de entree van Maxima. Daar is ze!!

Gevolgd door o.a. een paar kleerkasten aan beveiliging, hofdame en een wethouder van de gemeente Enschede glimlacht ze vanonder haar grote hoed en neemt vooraan plaats om het welkomstwoord aan te horen en een film over de Performance Factory te bekijken. Vervolgens krijgt de koningin een rondleiding door het pand en doen wij ons weer te goed aan hapjes en drankjes op het buitenterrein waar Máxima straks de openingshandeling zal verrichten. Omdat ik ná de officiële opening nog mag napraten met de koningin moet ik echter op tijd klaar staan aan de daarvoor ingerichte tafel dus maak ik dat niet live mee.

Na de opening loopt ze – volgens planning –  om 15:15 binnen om eerst aan een tafel met wat buurtbewoners te praten. Ik sta dichtbij en kan nu ongegeneerd naar haar kijken. Wat een vrouw! Net zo mooi als op tv en ze luistert geïnteresseerd naar haar tafelgenoten. Het is heel bijzonder dat ze hier is en ik voel trots omdat ik onderdeel ben van deze bruisende talentenfabriek. Wat mij ook enorm intrigeert is de hele ‘toestand’ eromheen: buiten staan mensen met hun neus tegen het raam gedrukt foto’s te maken en zelfs binnen lijkt het ‘foto verbod’ geen indruk te maken. Ik hoop dat de huisfotograaf paraat staat om straks mijn handdruk met Máxima vast te leggen want ik heb dus geen mobiele brigade stand-by staan.

Na 7 minuten staat ze op en komt ze bij onze tafel staan. Nu krijgen wij 7 minuten!

Waar de andere ondernemers aan mijn tafel haar netjes begroeten met ‘Dag Majesteit’ komt er uit mij een overenthousiaste “hálloooo!! Welkom!!”. Het duurt even voordat ik mij heb hersteld van deze blunder. De eerste collega-ondernemer stelt zich voor en vertelt in het kort over zijn bedrijf. Met bonzend hart luister ik naar de andere ondernemers bedenk ik mij hoe ik mijn verhaal ga beginnen en dan mag ik. Wat ik er exact van heb gemaakt zou ik je niet kunnen navertellen, maar aan de hand van een paar trouw- en geboortekaarten en natuurlijk de uitnodiging die ik voor dit evenement heb gemaakt, vertel ik wat over mijn ontwerpen en over de vrouwen die mij daarbij helpen. Ik heb de ‘jebentvoltalent tas’ over mijn schouder hangen maar vergeet die te laten zien. De koningin luistert geïnteresseerd, lacht hartelijk en bekijkt de kaarten. ‘Héél mooi!!’, zegt ze. Ze stelt geen vraag en eerlijk gezegd ben ik dan een klein beetje teleurgesteld…

Is ze sprakeloos na het zien van mijn mooie kaarten?! Of heb ik zo uitgebreid staan kakelen dat er niks aan toegevoegd hoeft te worden (no further questions). Of heb ik het verpest met de “hálloooo” bij het voorstelrondje?

Nee, ik houd het gewoon bij sprakeloos 😉 En ik kan het begrijpen als ze inmiddels wel een beetje uitgepraat zal zijn.

De koningin krijgt een cadeau namens alle ondernemers aangeboden: een doek van denim waar een afbeelding van haar 3 dochters op gelaserd staat. “Wat zijn ze mooi hè” zegt ze. We lachen samen.

Dan zeggen we de koningin gedag (ik met een zachte “Dag Majesteit”) en zwaaien haar buiten met z’n allen uit. Bedankt voor uw komst, het was een bijzondere ervaring!

Dus dit was mijn 1 minute of Fame met Hare Majesteit Koningin Máxima. Geen life changing experience, maar wel een leuke once-in-a lifetime story waarmee ik op een verjaardag wellicht wat indruk kan maken. Ik verwacht geen booming business naar aanleiding van deze ontmoeting, maar het zal ook zeker geen kwaad doen en het feit dat ze bij ons was heeft op iedereen indruk gemaakt. Gelukkig kunnen we deze anderhalf uur nog eens herbeleven met foto’s (by Frans Dekker) en filmpjes want óh wat ging de tijd snel!

Inmiddels is het ook al weer tijd voor wijn. Het Midzomer Festival is begonnen en samen met man en kinderen kijk ik nog naar een optreden van Glo. Entertainment Live en Cheyenne Toney (bekend van The Voice). Het begint keihard te regenen en eigenlijk wil ik nu wel graag naar huis. Lekker in m’n joggingbroek op de bank zitten en eten laten bezorgen. Maar vooral: weer normaal doen!

We vragen ons af of Máxima nu ook in een joggingbroek op de bank zit? En of Willem-Alexander haar dan vraagt hoe haar dag was? Ze vertelt hem vast iets over die vrouw in dat rode jasje, met die mooie kaarten…en over de vragen die ze eigenlijk nog had willen stellen.

Dan proosten we op Willem en Máxima: Hoezee!

 

 

 

 

 

 

Recent Posts
Showing 4 comments
 • Jo
  Reply

  Super vette blog! Misschien leest onze koningin hem nu ook, en neemt ze grinnikend een slokje van haar rosé. Ik namelijk wel 🙂

 • Carla
  Reply

  Leuk geschreven hoor en daardoor leest het ook prettig. wat ga je soms rare dingen doen als je zenuwachtig bent he 🙂 Ik denk zeker dat Maxima het volgende geboortekaartje bij jou besteld!

 • janneke
  Reply

  ik zei t helemaaaaaal voor me! maar lieve Marije…. je hebt vast indruk gemaakt, don’t worry! Aan je looks en je werk kan het echt niet liggen, dus we houden het er gewoon op dat alles zo duidelijk was dat ze geen vragen hoefden te stellen ;-)!

 • Tamar
  Reply

  Hahaha wat een heerlijke blog heb je weer geschreven!! Als je naar de foto kijkt waar je aan de babbel bent zie je Maxima met een grote lach staan, prachtig!!’Trots op je XXX

Leave a Comment