Hands up voor de Powervrouw

 In ByMarij

Ik ging laatst alleen met mijn dochter logeren bij mijn zus en haar 4 dochters. Nou eigenlijk was mijn zus een weekend weg met haar hubbie en ze had mijn jongste zusje gestrikt om op te komen passen. In d’r eentje. Op 4 meiden dus. Maar echt, dat deed ze met 2 fingers in the nose want die meiden (varierend in de leeftijd van 3 tot 13 jaar) zijn goed afgericht en je hebt er – meestal – geen kind aan. Het was super gezellig! En heel chill ook, want terwijl die meiden elkaars nagels lakten, zich verkleedden en met poppen speelden lagen m’n sis en ik lekker languit op de bank boekjes te lezen. Lovely!

COLLAGE1

Zelf komen wij ook uit een gezin van 4 meiden + 1 oudere broer. We zijn nog steeds in discussie voor wie dat het zwaarste was.. voor onze broer of voor ons? Mijn broer is doof geboren namelijk, dus die had geen last van ons gekakel. Wij daarentegen wel van zijn gesmak hahahahaha. Nee gekkigheid, het was best een gezellige boel bij ons thuis. Zo gingen we wisselen van slaapkamers. Op mijn initiatief en soms ook wanneer de persoon in kwestie er niet bij was.. kwam ze thuis: “jij slaapt nu bij zus X op de kamer, want ik slaap nu bij zus Y op de kamer”. We deden ook vaak een “grote schoonmaak” (eveneens op mijn initiatief). Dan zochten we onze eigen spullen uit en hield elke kamer uitverkoop. Volgens mijn zussen wilde ik bijna nooit hun spullen, omdat die ooit al eens van mij waren geweest. Haha, oops.

Kleding was natuurlijk ook een ding binnen ons meiden gezin! Toen mijn zusje een paar jaar na mij naar de middelbare school ging kreeg ze een uitgebreid advies over wat wel en wat vooral níet te dragen. En ik kocht met haar d’r eerste BH: “heb je eigenlijk al wel een bh? Dat moet wel hoor, anders krijg je van die theezakjes” (die wijsheid had ik zelf uit de Tina waarschijnlijk).

Al met al zijn we nu alle 4 (5, mijn broer incluis) best wel oké terecht gekomen en ben ik ontzettend trots op ze! Hoe mijn oudste zus haar grote gezin runt en daarnaast ook de tijd neemt om stapels boeken weg te lezen, in een koor zingt, overblijfmoeder is en gewoon altijd zonder stress lijkt te zijn. Jaloersmakend ZEN blijft ze! Mijn andere zus werkt bij het Leger des Heils en op de tippelzone.. nee niet als vrouw van lichte zeden maar juist als aanspreekpunt voor die vrouwen, om condooms uit te delen en ze te begeleiden naar een beter bestaan. Vind ik echt inspirerend en ik luister met klapperende oortjes naar haar verhalen. Niks geen saaie kantoorbaan voor deze sis! Mijn jongste zus nam vorig jaar ontslag, zegde de huur van haar huis op en ging 5 maanden op wereldreis. Super stoer!! En die ervaring steekt ze mooi ff in de broekzak van haar hippe shortje (met haar veel te bruine benen grrrr). Mijn zussen zijn een inspiratie voor mij, ieder op haar eigen manier!

Nu ben ik de laatste tijd geïntrigeerd door het fenomeen “powervrouw”. Ik las voor het eerst over haar in Spreuken 31 (uit de bijbel) en vond haar eerlijk gezegd maar een irritant mens. Zo’n vrouw die alles op de rit heeft en op wonderbaarlijke wijze in staat is om alle ballen in de lucht te houden. Echt, hoe dan? Maar eigenlijk denk ik ook, “wát een toffe vrouw, ik wil zijn zoals zij!”. Ik citeer een gedeelte (nee dit is nog niet eens alles):

spreuken31

Bij een paar verzen zeg ik, CHECK! Ik breng voedsel mee naar huis, van de supermarkt. Ik werk hard, soms ook tot na middernacht en niemand in mijn huis is bang voor sneeuw (die paar vlokken per jaar..), er ligt ook genoeg kleding in de kast.

En deze dan: “haar man is overal bekend, hij hoort bij de leiders van de stad” ->> tsssjeekkkk!! Hij werkt bij de gemeente! Oh en hij vind mij natuurlijk ook de allerbeste, maar ik snap dat hij dat niet elke dag in mijn oor fluistert.

En of mijn kinderen trots zijn? Mijn zoon (6) zei laatst “Jullie zijn écht geen leuke ouders, jullie zeggen alleen maar NEE!”. Hmmm. Nouja, tegen de tijd dat hij 21 is weet hij het vast te waarderen dat hij niet élke dag pannenkoeken mocht.

Natuurlijk zijn er ook nog wel een paar aandachtspuntjes: “ze staat op als het nog donker is, dan zorgt ze dat iedereen in huis te eten krijgt” is niet echt herkenbaar voor mij. Ik ben nogal een uitslaper en als je mij op een vrije dag laat liggen word ik halverwege de ochtend gewekt met een kreet van beneden “mamaaaaaa… ik wil een boterhammm. NU!”

Ik ben hier niet trots op. Zo heb ik een paar vriendinnen die echt voor dag en dauw opstaan, met het hele gezin aan de ontbijttafel zitten om vervolgens netjes voor de eerste bel op school aan te komen, de dochters met strak ingevlochten haren. Ik bewonder jullie!! De ontbijttafel vind ik nog een stapje te ver (een broodje uit het vuistje op de bank voldoet voor nu), maar op tijd op school komen gaat steeds beter! Laatst zelfs toen de deur nog dicht was, waarop mijn zoon heel verbaasd vroeg “huh???? Hoe kan dat??.

Nog in de ban van Spreuken 31 maakte ik dit cadeautje voor de juffen op school. Dát zijn pas powervrouwen als je het mij vraagt (Tik ‘m aan, schoonzus). “we gaan nu twee aan twee met mama mee, we stampen onze voeten en kloppen onze broeken” heeft hier weinig tot geen effect hoor.

juf

Wat betreft de handel ben ik in ieder geval wel lekker bezig! Met deze week een paar hoogtepunten waaronder een afspraak met een lokale drukker, een nieuwe tweedehands Macbook zodat ik ook eens buiten de deur kan werken (like a Girlboss), een intake voor IkStartSmart en eigenlijk het aller spannendste: ik hoor of ik een eigen werkplek krijg in een super Hip, Tof, Te Gek pand hier in Enschede, samen met mijn nieuwe business mattie in crime Nadja.

Allemaal best wel powervrouw waardig eigenlijk! Maar stapje voor stapje hè! Wij kunnen ook niet alles tegelijk..

Liefs Marije

Recent Posts

Leave a Comment